Zdrowe masło z migdałów

Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez chleba, do którego używają różnych smarowideł, maseł czy dżemów. Wśród dzieci hitem są kremy z czekoladą, które można kupić w wielu sklepach spożywczy. Jednak ich wadą jest niskiej jakości skład.

Do czego użyć masło migdałowe?

masło migdałowe cenaBakalie przeważnie większość  osób kojarzy z cistami czy deserami, które są podawane na ciepło lub zimno. Jednak równie dobrze można je jeść jako przekąskę, gdyż są kaloryczne i pożywne. Do bakalii zaliczane są orzechy, migdały, rodzynki czy inne suszone owoce. Jeżeli chodzi o migdały, to można je spożywać także w formie masła, które gotowe kupimy w dużych sklepach spożywczych lub też można je samodzielnie przygotować. Jeżeli chcemy kupić gotowe masło migdałowe cena jego jest dość wysoka, gdyż migdały są drogie. Przeważnie za słoiczek dwustu gramowy trzeba zapłacić około trzydzieści – czterdzieści złotych. Masło ma gładką konsystencję, a oddzielający się olej jest naturalnym zjawiskiem. Jeżeli mamy dzieci, to z pewnością będą z niego zadowolone, bo świetnie zastępuje popularne smarowidła sklepowe. Jeżeli jest przygotowane z całych migdałów, to będzie miało lekko brązowy kolor i wyczuwalnie gorzkawy smak, a jeżeli będzie przygotowane z blanszowanych migdałów, to jego barwa będzie jasna, a smak delikatny. Masło migdałowe z uwagi na neutralny smak, świetnie się sprawdzi w deserach, ale także daniach wytrawnych. Na pewno doskonale się komponuje z zupą dyniową, którą można przyrządzić na wiele sposobów.

Masła migdałowe czy orzechowe są zdrową alternatywą dla kupnych kremów czekoladowych, które mają w swoim składzie olej palmowy, cukier, syrop glukozowy czy mleko w proszku. Jeżeli chcemy je kupić, to warto sprawdzać zawartość, czy producent nie wzbogacił je o cukier lub sól.