Zdrowa pasta tahini

Popularne sezamki zna chyba każdy, a szczególnie dzieci. W Polsce sezam nie jest zbyt powszechnie stosowany, gdyż kojarzony jest z kuchnią wschodnią, azjatycką. Nie mniej jednak coraz częściej na rynku pojawiają produkty pozyskiwane z niego.

Jak smakuje pasta sezamowa?

pasta tahini cenaSezam jest dostępny na naszym rynku od wielu lat, ale dopiero od niedawna stał się częściej wykorzystywany. Poza sezamkami, znajdziemy go w chałwie, która jest wyjątkowo słodkim i kalorycznym deserem. W stu gramach sezamu jest aż sześćset trzydzieści kalorii, a do tego sporo witamin i minerałów. Przede wszystkim jest bogaty w żelazo, cynk, wapń i magnez. Poza dodawaniem go do egzotycznych potraw, można z niego przygotować pyszną pastę sezamową, które jest powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Jej przyrządzenie nie jest trudne, gdyż składa się tylko z jednego składnika, którym jest sezam. Jeżeli go lekko uprażymy na gorącej patelni, to będzie bardziej aromatyczny, co korzystnie wpływa na smak pasty. Już od kilkunastu lat jest dostępna w sklepach pasta tahini cena jej kształtuje się na poziomie niecałych dwudziestu złotych za słoiczek. Jeżeli zależy nam na wyborze wysokiej jakości pasty sezamowej, to warto czytać etykiety dotyczące składu, ponieważ niektórzy producenci dodają do niej olej. Jeżeli chodzi o smak tahini to zależy on od odmiany sezamu, ponieważ niełuskany ma bardziej gorzki smak, natomiast łuskany jest delikatniejszy i dodatkowo ma posmak orzechowy.  Doskonale się sprawdza jako dodatek do zup i smarowideł.

Typowym produktem, który wykorzystuje pastę tahini jest humus pochodzący z Dalekiego Wschodu. Jest on równie prosty w przygotowaniu, co sama pasta. Warto ją mieć, gdyż nada wielu potrawom nowego, oryginalnego smaku, który pokocha cała rodzina.