Wybór ekspresu do kawy i grilla do działalności gastronomicznej

Być może planujesz otworzyć lokal gastronomiczny i zastanawiasz się, jaki sprzęt będzie najlepszy. Ów artykuł poświęcam grillom i ekspresom do kawy. Jakie powinny być, aby dobrze spełniały swe funkcje? Na początku trzeba wszystko sobie przekalkulować.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu do gastronomii

grill gazowyWybierając urządzenia do profesjonalnej działalności, zwróć przede wszystkim uwagę na ich wytrzymałość i funkcjonalność. Unikaj poddawania się pokusom kupowania najtańszych możliwych sprzętów, bo szybko odczujesz dodatkowe koszta, kiedy będzie trzeba je naprawiać lub wymieniać na nowe. Maszyny w pracy powinny pomagać w rozwoju biznesu, a nie przeszkadzać. Cechy, jakie powinien mieć dobry sprzęt:

  • wspomniana już funkcjonalność
  • oszczędność w eksploatacji
  • estetyka połączona z trwałością
  • wytrzymałość na różne czynniki
  • dobra jakość wykonania

Jeśli raz kupi się urządzenia dobrej jakości, będą one służyły w lokalu przez długie lata. Pomyśl sobie, że skoro nie stać cię na drogi sprzęt, to tym bardziej nie stać na ciągłe naprawy tańszego odpowiednika. Lepiej raz zacisnąć pasa i kupić coś droższego, ale mniej awaryjnego niż potem co chwilę mieć problemy związane z wadliwością lub szybkim zużywaniem sprzętu. Już korzystniej jest wybrać grilla czy ekspres, powiedzmy, ze średniej półki i mieć pewność, że będzie się dobrze sprawował. Inną ważną cechą jest oczywiście oszczędność. Jeśli maszyna ma być włączona codziennie przez całe dnie, to bardzo ważne jest ile zużywa energii czy wody. Musisz policzyć, ile mniej więcej będzie kosztować eksploatacja. Może się bowiem okazać, że znacznie zmniejszą one zysk, jaki osiągniesz z działalności. Zwróć też uwagę czy łatwo się z tych maszyn korzysta. Niech nie będą najbardziej skomplikowanymi w obsłudze, bo wtedy może być problem z każdorazowym długim szkoleniem pracowników. Poza tym ważne jest, ile czasu będzie zajmować na przykład przyrządzenie jednej kawy. Niech stosunek czasu do jakości będzie jak najbardziej korzystny. Wiadomo, że profesjonalnie przygotowana kawa powinna być robiona z użyciem dobrego ekspresu kolbowego. Jego obsługa nie należy jednak do najprostszych. Ważne jednak, aby wybrać taki model, który będzie wpływał raczej na skracanie czynności niż utrudniał ich prawidłowe szybkie wykonanie.

Grille elektryczne najlepsze do lokali

grill elektrycznyJeśli chcesz postawić grill wewnątrz lokalu gastronomicznego, to konieczny będzie wybór grilla elektrycznego. Taki grill nie wydziela dymu, więc z powodzeniem może być postawiony w kuchni na zapleczu. Jeśli jednak planujesz otworzyć miejsce z ogródkiem, to możesz przemyśleć także czy nie lepiej sprawdzi się grill gazowy. Ten drugi sprawia, że grilluje się bardzo szybko i w wysokiej temperaturze. Klienci zatem szybko mogą otrzymać zamówiony kawałek karkówki czy kiełbasy. Opcja elektryczna jest jednak częściej wybierana przez restauratorów, bo wiadomo, że nie ma możliwości, aby przez cały rok gotować na powietrzu. Lepiej mieć grill elektryczny, którego można z powodzeniem używać wewnątrz pomieszczeń, i którego dodatkowym plusem jest fakt, że nie wydziela żadnych brzydkich i duszących zapachów. Można zatem w pełni cieszyć się wonią przygotowywanych potraw. Oferta urządzeń jest bardzo bogata, sprawdź na przykład Weber grille i dostosuj parametry do swoich potrzeb. Weź przy tym koniecznie pod uwagę rozmiary swojej restauracji czy baru.

Profesjonalne ekspresy gastronomiczne

profesjonalny ekspres gastronomicznyWybór ekspresu również może nie być bardzo prosty. Jeśli przed założeniem swojego własnego lokalu, pracowałeś w innym i używałeś ekspresu, to wiesz mniej więcej jakie powinien mieć parametry. Najlepiej sprawdzają się, oczywiście, kolbowe ekspresy do kawy, ponieważ jakość przygotowywanej w nim kawy w sporej części zależy od zdolności baristy. Jeśli jest on dobry, kawa smakuje przepysznie, jak z żadnego innego urządzenia. Najlepiej, jeśli taki ekspres ma dwie grupy, dzięki czemu można robić w jednym czasie dwie kawy, a nawet cztery, jeżeli wybierzesz sitko z dwoma wylotami. Poza tym warto zwrócić uwagę na ilość dysz z parą, dzięki której spieniane jest mleko. Istotne jest także zwrócenie uwagi na parametry techniczne, ale tutaj, jeśli się nie znamy, konieczne może być skorzystanie z porady specjalisty.

 


Wartościowe źródła informacji związanych z tematem:

  • Web-grille.pl – strona internetowa firmy sprzedającej grille gazowe i elektryczne
  • Coffee Service – witryna internetowa oferująca profesjonalne ekspresy gastronomiczne
  • Piec.pl – portal internetowy specjalizujący się w branży gastronomicznej

Podsumowanie

Wybierając sprzęt do gastronomii, nie sugeruj się niską ceną. Wybrane urządzenie powinno być bowiem przede wszystkim jak najbardziej pomocne w pracy i wytrzymałe.