W co powinna być zaopatrzona piekarnia?

 

Każdy zakład produkujący żywność pracować w oparciu o odpowiednie procedury oraz normy. Określają one zachowanie personelu w różnych sytuacjach. Dodatkowo nie bez znaczenia jest także przestrzeganie przepisów, które należy wziąć pod uwagę w trakcie wytwarzania żywności. Dzięki temu można zapewnić powtarzalność oraz wysoką jakość produktu. Nie bez znaczenia są również maszyny i narzędzia, którymi dysponuje dane przedsiębiorstwo.

Co znajduje się na wyposażeniu sklepów spożywczych?

wyposażenie piekarniSą one zróżnicowane w zależności od profilu i obszaru działalności podmiotu. Przykładowo wyposażenie piekarni obejmuje między innymi: bagieciarki, miksery, młynki czy szafy i regały. Do tego zaliczyć można również: krajalnice, piece oraz akcesoria. W każdej z tych grup urządzeń znajdować może się po kilka sztuk sprzętu. W zależności od potrzeb są one również różnicowane ze względu na typ wytwarzanego produktu. Przykładowo krajalnice do pieczywa są zróżnicowane pod względem grubości kromki. Dostępne są modele: 8,11,13, a nawet 20 mm. Dodatkowo niektórzy producenci tego typu sprzętów mają w swojej ofercie modele samoobsługowe. Dzięki temu klient jest w stanie sam pokroić sobie chleb. Niemniej jednak takie rozwiązania najczęściej znajdują zastosowanie na terenie dużych sklepów wielkopowierzchniowych, gdzie sektor z pieczywem jest jednym z wielu innych.

W mniejszych obiektach wszelkie czynności są wykonywane po stronie pracownika obsługującego klienta. Bardzo ważnym zagadnieniem jest to żeby wszelkie urządzenia zakupione do kontaktu z żywnością posiadały odpowiednie atesty. Tylko taki sprzęt jest w pełni bezpieczny i może być stosowany w sklepach. Na szczęście na rynku funkcjonuje wiele podmiotów, które zajmują się jego produkcją oraz dostarczeniem do klienta docelowego. Dzięki temu jego zakup nie stanowi problemu oraz przeszkody w rozpoczęciu działalności.