Oczyszczanie mgły tłuszczowej

Czyste powietrze w pomieszczeniach jest jednym z podstawowych parametrów dopuszczenia lokalu do użytkowania. Różne cząsteczki zanieczyszczające powietrze wymagają innych filtrów w celu ich wyłaniania. Jedne filtry oczyszczają powietrze z cząstek stałych i pyłów inne z pozostałych substancji lotnych. Do tej grupy należy zaliczyć filtry tłuszczowe (przeciwtłuszczowe).

Prosta budowa i skuteczność filtra tłuszczowego

filtry tłuszczoweZadaniem filtra przeciwtłuszczowego jest wyłapywanie i zatrzymywanie oparów mgły olejowej. Oprócz tego mają zastosowanie do wstępnego oczyszczania powietrza w instalacjach wentylacyjnych i instalacjach HVAC. Filtry tłuszczowe składają się z ramki wykonanej z ceownika blaszanego ( ocynk, aluminium lub nierdzewna ) i wypełnienia. Wypełnienie to serce filtra tłuszczowego. Wykonane jest ze sprasowanej dzianiny metalowej. Tak zbudowany filtr zamknięty jest metalową kratką. Najważniejsze cechy użytkowe filtrów tłuszczowych to wysoka chłonność i łatwość utrzymania w czystości (można je myć). Produkowane są w przeróżnych wielkościach i grubościach w zależności od specyfikacji technicznej urządzenia. Są stosowane w okapach i wyciągach kuchennych zatrzymując cząsteczki tłuszczu zawieszone w parze wodnej. Do specjalnych celów mogą zostać przez producenta wykonane na zamówienie. Filtry tłuszczowe są niezbędne w pomieszczeniach kuchennych o dużym natężeniu prac gastronomicznych. Zasysane przez wentylator cząsteczki tłuszczu osiadają na włókninie metalowej.

Na rynku istnieje ogromna liczba producentów okapów kuchennych. Prawie wszystkie zaopatrzone są w filtry przeciwtłuszczowe. Są integralną i najważniejszą ich częścią. O ich przydatności możemy się przekonać podczas ich okresowego mycia. Można wtedy zaobserwować pokłady tłuszczu jakie zostały dzięki nim odfiltrowane.