Jogurt domowy dla zdrowia naszego malucha

W dzisiejszym świecie trudno uchronić się od niezdrowego jedzenia. Niezdrowego to znaczy pełnego konserwantów, ulepszaczy, często modyfikowanego genetycznie. Od najmłodszych lat próbujemy nasze pociechy karmić produktami wysokiej jakości. I o ile łatwo takowe znaleźć dla niemowlęcia, o tyle trudniej, gdy dziecko zaczyna wchodzić w wiek przedszkolny. Wtedy jada już to, co my.

Jak zachęcić dziecko do zdrowych jogurtów domowych?

zdrowe jogurty domoweJedynym sposobem, aby uchronić dziecko przed nadmiernym spożywaniem wysoko przetworzonych produktów jest nauczenie go zdrowego i regularnego odżywiania własnym przykładem. Gotujmy z maluchem. Uprawiajmy warzywa na ogródku czy balkonie. Słodkości także wyrabiajmy samodzielnie w domu. Słodki serek bądź owocowy jogurt? Przygotowujmy zdrowe jogurty domowe. Dla dziecka proces powstawania takiego jogurtu będzie czystą frajdą. Pokażmy mu wieczorem mleko i starter z bakteriami, Pozwólmy dotknąć, mleka spróbować. Zagotujmy z nim je, dodajmy bakterie, pozwólmy przelać do słoika. A rano pokażmy, że to, co wczoraj było mlekiem, dziś jest pysznym jogurtem i zjedzmy go z dzieckiem na śniadanie. Będzie to dla niego jak magia! Domowy jogurt gwarantuje nam wysokiej jakości skład, pyszny smak i długą świeżość. Poza tym możemy użyć takich kultur bakterii, jakich w danej chwili najbardziej potrzebujemy – wzmacniających odporność, poprawiających trawienie i innych. To połączenie dbania o zdrowie, edukacji i wspólnego spędzania czasu.

Jedzenie poza domem jest oczywiście jak najbardziej w porządku, ale raz na jakiś czas. Z okazji urodzin czy przy innym święcie możemy pozwolić na odstępstwo. Na co dzień jednak gotujmy w domu, przyrządzajmy sałatki, desery, jogurty czy domowe musli. To będzie wtedy dla naszego dziecka normą, a restauracja miłą odskocznią.