Bezglutenowa alternatywa dla chleba

Modne diety nie zawsze są stosowane w celach zdrowotnych. Często przechodzimy na diety, które mają zredukować masę naszego ciała lub zdrowo zwiększyć masę mięśniową. Są jednak diety eliminacyjne, na które musimy przejść po zdiagnozowaniu problemów ze strony między innymi układu pokarmowego.

Bezpieczne wypieki bez glutenu

pieczywo bezglutenowe z dyniąOsoby z nietolerancją glutenu czy alergią muszą dbać o swoje zdrowie jedyną skuteczną metodą, czyli przejściem na dietę. Dieta bezglutenowa jest pozbawiona produktów, które zawierają to białko lub jego pochodne. Dieta ta jest jedną z natrudniejszych do wprowadzenia i odpowiedniego zbilansowania, ponieważ wyklucza wiele grup produktów, które najczęściej spożywamy każdego dnia. Musimy zrezygnować między innymi z pieczywa i wypieków z mąki pszennej. Jednak z łatwością można zastąpić je wypiekami z innych mąk. Pieczywo bezglutenowe z dynią, makiem czy sezamem może być wypiekane z mąk lub mieszanek mąk kukurydzianej, ryżowej, jaglanej czy kokosowej. Pieczywo i wypieki bez glutenu mogą różnić się w smaku od tych tradycyjnych, dobrze nam znanych produktów. Warto jednak dodać, że piekarnie coraz lepiej opracowują przepisy na bezglutenowe produkty, by smakowały jak najlepiej i nie różniły się w smaku czy strukturze. Dobrej jakości pieczywo bezglutenowe, na przykład z dynią czy innymi ziarnami, można dostać w sklepach internetowych lub stacjonarnych ze zdrową żywnością, choć coraz częściej znajdziemy je również na półkach w większych supermarketach.

Pieczywo bez glutenu, przez to, że jest wypiekane z mieszanek mąk, może być droższe w porównaniu do tego z mąki pszennej. Za tą samą gramaturę produktu zapłacimy więc więcej, natomiast popularność tej diety wzrasta z roku na rok, również przez to, że coraz więcej osób jest zmuszonych przejść na nią ze względów zdrowotnych. Oznacza to, że na rynku będzie pojawiało się więcej bezglutenowych produktów.