Urządzenia do wytwarzania lodu nie są tylko narzędziami do gastronomii. W wielu laboratoriach wymagane jest chłodzenie odczynników czy preparatów, które musi być wykonywane za pomocą lodu w warunkach otwartych. W tym celu używane są właśnie maszyny do lodu, które służą jako doskonałe narzędzia w wielu ośrodkach badawczych.
Nowoczesne laboratoryjne maszyny do lodu
Laboratoryjne maszyny do tworzenia lodu są zazwyczaj o wiele bardziej zaawansowane niż wersje stosowane w gastronomii, należą do większych i bardziej skomplikowanych. Podczas gdy zwykłe maszyny tego rodzaju są dość kompaktowe, i działają podobnie do normalnych zamrażarek w lodówkach, duża przemysłowa wytwornica lodu posiada system który jest zdecydowanie podobny do układów klimatyzacyjnych w domowych urządzeniach do regulacji temperatury. Ma ona bowiem niemal identyczne układy chłodzące oraz system odprowadzania powietrza, aczkolwiek jej zakres pracy jest znacznie większy w negatywnych temperaturach. Wiele takich maszyn posiada również urządzenia tnące, nazywane kostkarkami, które tworzą gotowe kostki lodu, które mogą być uzupełnieniem do chłodzenia dowolnego wyposażenia czy odczynników w laboratoriach. Tego typu maszyny są znacznie wydajniejsze niż normalne maszyny do lodu, które używane są w gastronomii, i mają znacznie szybszy czas mrożenia wody.
Pobierają wodę bezpośrednio z ciągu wodnego, toteż też nie są tak niewygodne w użyciu jak standardowe wersje, potrzebujące uzupełnienia zbiorników wody co jakiś czas. Urządzenia te mają również bardzo wysoką kulturę pracy, gdyż nie działają tak głośno jak wiele innych standardowych modeli, i posiadają wentylację montowaną na zewnątrz budynków. Nowoczesne maszyny tworzące lód są bardzo łatwe w obsłudze, przyśpieszając wszystkie zadania wykonywane z ich użyciem.