Coraz częściej dbamy o to co kładziemy na nasze talerze. Jest to bardzo istotne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Ważne, aby wzbogacać naszą dietę o produkty mające wiele witamin i mikroelementów. Do jednych z nich należy kurkuma. Można spożywać ją w postaci świeżej, w postaci przyprawy – proszku lub tabletek.
Dodatek organicznej kurkumy bio
Kurkuma jest prawdziwą bombą witamin. Ma ona wiele zalet dla naszego organizmu. Najczęściej stosowana jest w postaci proszku, który dodajemy do dań kuchni azjatyckich czy indyjskich. Warto łączyć ją z pieprzem (piperyna), ponieważ wówczas kurkumina (składnik kurkumy) jest dużo lepiej przyswajalna. Kurkuma działa przeciwzapalnie, zwalcza wirusy i bakterie które powodują choroby i infekcje. Dodawanie kurkumy dodań korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w naszym organizmie, a także wspomaga pracę naszej wątroby. Działa ona wspomagająco w walce z nowotworami. Działa przeciwbólowo. Liczne badania wskazują, że może zmniejszać powstawanie kamieni żółciowych. Regularne stosowanie kurkumy może też okazać się pomocne dla osób odchudzających się ponieważ rozgrzewa ona nasze ciało a co za tym idzie wpływa na zwiększenie podstawowej przemiany materii naszego organizmu. Najlepiej wybierać kurkumę ze sprawdzonych źródeł. Taka organiczna kurkuma bio jest dostępna w wielu supermarketach, sklepach z żywnością ekologiczną lub sklepach internetowych. Jest to wspaniały dodatek do wielu dań. Może też pełnić funkcję naturalnego barwnika.
Zalet kurkumy jest wiele. Warto stosować ją regularnie jeśli chcemy się odchudzać. Działa ona przeciwzapalnie, wpływa na obniżenie cholesterolu czy poziomu trójglicerydów. Zapobiega infekcjom, dlatego warto ją stosować szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Jest to wspaniały dodatek smakowy do wielu dań – np. dań kuchni indyjskiej.