W przypadku Polski, śmiało można stwierdzić, że grillowanie stało się naszym sportem narodowym. Robimy to na podwórkach, w plenerze, ogrodzie, na pikniku, nad rzeką, łatwiej chyba byłoby wymienić, gdzie nie grillujemy. Jednak nie ma się czemu dziwić, nic nie smakuje tak jak potrawy z grilla.
Stylowy grill gazowy
Powoli do lamusa odchodzą standardowe grille, w których stosujemy podpałkę i opał. Bezpośredni wpływ dymu na mięso, może sprzyjać wielu chorobom, w tym oczywiście nowotworom. Dlatego tak wielu rodaków decyduje się na zakup grilla gazowego. Jak sama nazwa wskazuje jest on zasilany gazem. Jednak ogień nie ma bezpośredniego wpływu na smażone potrawy. Kładzie się je na specjalnej, żeliwnej płycie, która jest ogrzewana od spodu. Mięso oraz warzywa smażą się dokładnie w ten sam sposób jak w przypadku standardowego grilla, jednakże nie wytwarzają się absolutnie żadne substancje kancerogenne. Grille gazowe są nieco większe i cięższe od znanych nam, standardowych modeli. Jednak są ułożone na wózkach, które bardzo ułatwiają ich transport. Grille gazowe są przykrywane od góry, by oprócz smaku grillowanego mięsa, czy warzyw, dodatkowo je poddusić. To doskonałe rozwiązanie dla smakoszy, którzy by osiągnąć taki efekt daliby wiele. Koszt grilla gazowego jest większy od standardowego grilla. Jednakże najtańsze modeli takich urządzeń znajdziemy za kilkaset złotych. Natomiast markowe grille gazowe to wydatek rzędu dwóch i pół – trzech tysięcy złotych. Jednak to tylko inwestycja w zdrowsze jedzenie.
Któż z nas nie lubi smaku grillowanych potraw? Oczywiście zdecydowana mniejszość. Jednak entuzjaści grillowania mają teraz kolejny powód, by odkryć swoją pasję na nowo. Ponieważ wrażenia z jedzenia potraw, przyrządzonych na standardowym grillu, nie równają się z tymi z gazowego grilla.